perjantai 20. kesäkuuta 2014

Teknologiavapaa Treeni? #TVTreeni

Olisko aika heittää puhelin, mp3, sykemittarit, loopit ja muu teknologia treenin ajaksi nurkkaan?

Olen aihetta miettinyt jo pitkään, että mahdanko olla ainoa jonka mielestä on hyvä juttu treenata välillä ilman teknologiaa. Meidän tulisi kuunnella kehoa. Sitä miltä hengitys kuulostaa, kuinka painavasti askel tömähtää maahan, painopakka kilisee telineeseen tai kun nivel raksuu ja poksuu. Jos me kuunneellaan täysillä musiikkia eihän me kuulla mitä keho yritää meille sanoa.
Kuvaaja: Pera Hussi






Joskus musiikin kuuntelu lenkillä antaa voimaa ja energiaa, parhaimmillaan musiikki antaa temmon askelille, mutta olisiko joskus hyvä ottaa askeleita ilman sitä? Lenkki on monelle sitä omaa aikaa, jolloin saa keskittyä omaan itseensä ja parhaimmillaan tuulettaa ajatuksiamme. Kuinka mahtavaa on joskus vain kuunnella, ei yhtään mitään? Jos aina kuuntelet musiikkia, niin siihenhän tottuu jolloin hyöty lähtee pois? Right? Mie ainakin nyt aijoin ottaa Time-Outin musasta. Aijoin kuunnella mun temppeliä eli kehoani, ohi ajavia autoja ja vastaan tulevia ihmisiä (tosin täällä Lapissa aika harvassa)



Sitten toinen asia, Sporttracker, Runtastic ja muut matkaa, nopeutta ja kulutusta mittaavat Apit. Onhan ne ihan hauskoja ja itsekkin käytän silloin tällöin. Kuitenkin jatkuvassa käytössä saattaa rajoittaa lenkkiäsi. Jos totut juoksemaan samaa lenkkiä, kiertämään saman kiven, ylittämään saman sillan ja katsot aina trackeristä kauanko meni, niin saatta jäädä kokonaan uudet haasteet ja matkat kokematta. Jos aina mennään sama lenkki pysähtyy kehitys, kun seinään. Kunto toki pysyy entisellään, muttei se yhtään mee ylöspäin. Ja mulle ainakin tuo mielekkyyttä treenaamiseen mahdollisimman vaihtelevat lenkit. Aina tulee uusia hengästymisiä, vauhteja, hyppyjä ja kipeitä lihaksia.

Kolmantena sykemittarit ja muut aktiivisuus rannekkeet. Mie en oo ikinä omistanut kumpaakaan. Oon oppinut kuuntelemaan kehoani, tiedän milloin  sykkeet on taatusti korkealla ja tunnen myös sen kun pystyisin menemään lujempaa. Jos sä olet fyysisesti täysin loppu, kun pääset illala kotiin olet taatusti ollut aktiivinen.Kuuntele mitä kroppa sulle sanoo, jos jalat tärisee sun allaon ne varmasti treenattu. Jos maitotölkki painaa tuhat kiloa, on varmasti  ojentajat pumpissa. Jos vessanpöntölle istuminen tekee tiukka, olet kyykännyt tarpeeksi. Jos puhelimeen näppäily tekee tiukkaa, on varmasti hauis tikissä. Jos et pysty nauramaan, olet taatusti tehnyt tarpeeksi monta vatsarutistusta. Jos nukahtamiseen menee alle  minuutti, olet silloin väsynyt.
Kuvaaja: Pera Hussi

Kuitenkin ihmiselle joka on vähän liikkunut ja vasta aloittamassa urheilun kiehtovan maailman, on sykemittari oiva apuväline jotta oppii kuuntelemaan kehoa. Tietämään missä menee syke-alueet, koska ollaan peruskestävyys alueella ja koska on se maksimisyke. Moni liikkumaton ihminen ajattelee, että nyt ollaan ihan piipussa vaikka voimia olisi vielä puolet jäljellä.
Kuvaaja: Pera Hussi



Mieti seuraavalla kerralla, kun lähdet lenkille, salille, pyöräilemään yms. Tarvitsetko puhelinta mukaasi? Haluatko kytätä puhelimen näyttöä parin minuutin välein, keskittyä siihen montako kilometriä olet kulkenut? Ärsyyntyä, kun soittimesta loppui patterit? Kirvata huonoa 3G yhteyttä koska GYMradio pätkii? Vai keskittyisitkö sittenkin siihen treenaamiseen? Lupaan kautta kiven ja kannon, että nautit huomattavasti enemmän treenaamisesta ja saat siitä paljon enemmän energiaa ilman teknologiaa.  Haastankin teidät kaikki lukijat Teknologia-vapaaseen treenaamiseen kesäkuun loppuajaksi!

Mut hei, pitäkää kuitenkin puhelin pukkarissa, että voi ottaa #TVTreeni  selfieitä ;)

Kommentoi, Jaa ja let's keep in touch!


P.S Instagramissa minua voi seurata nimimerkillä @neitipeippo, jos oot messissä tässä haasteessa tägää #TVTreeni



1 kommentti:

  1. Kirjoitit juuri läheltä aihetta johon ajattelin purkautua pian :) Itse nyt juhannuksen aikana olin tarkoituksella pari päivää koskematta facebookkiin missään muodossa koska alkoi ketuttamaan se ettei jengi voi pitäytyä irti siitä ja että pitäisi vastata parissa minuutissa. Päätin että olen lomalla nyt enkä aio vastata :D Vietän aikaani ympärillä olevien ihmisten kanssa, en netissä. Tää jatkuva puhelin kädessä -facebookkailu saa vihan nousemaan.. :/

    VastaaPoista